讲座预告:公共行政前沿讲座第4、5期

公共行政前沿讲座第4期:Public Culture in Qing China: Law, Auto-Organizations, and Steles

主讲人:周启荣(美国伊利诺伊大学历史与东亚语言文化系教授)

讲座时间:2015年6月20日(周六)9:00—11:30

讲座地点:中山大学东校区北学院楼D309

公共行政前沿讲座第5期:历史分析方法

主讲人:周启荣(美国伊利诺伊大学历史与东亚语言文化系教授)

讲座时间:2015年6月20日(周六)14:00—17:00

讲座地点:中山大学东校区北学院楼D309

讲座简介:

The Qing period witnessed an unprecedented proliferation of a wide array of diverse auto-organizations, which contributed to the fashioning of a vibrant public culture. Intensified commercialization and translocal movement of population and goods since the sixteenth century brought various groups of urban residents into conflicts among themselves and with local agents of the imperial state. These conflicts, on the one hand, resulted in more organized actions among the heterogeneous components of urban population, and on the other, in the development of various forms of associations that sought to resolve and prevent conflicts and problems through negotiation, collaboration and compromise. These associations increasingly resorted to law and various means of publicity, especially steles, to protect their interests against hostile groups and to ensure proper management of their organizations. The development of this dynamic public culture in Qing China transpired amid the profound transformation of the social stratification of China where the literati (shi) and the merchant (shang) strata collapsed into the shishang.

嘉宾简介:

周启荣,目前任职于伊利诺伊大学香槟分校,担任该校历史与东亚语言文化系及中世纪历史研究项目教授。同时但任斯普洛克博物馆馆长。他的主要研究领域为中国十世纪到十二世纪早期思想史、文化史、礼制、宗教等。至今他已创作及编著了六本著作,以及三十余篇论文,其主要专著有《中华帝国晚期儒家礼教主义的兴起:伦理、经籍与宗族话语》(斯坦福大学出版社,1994)、《早期近代中国的出版、文化与权力》(斯坦福大学出版社,2004)、主编《中华帝国晚期的印刷与书籍文化》(加州大学出版社,2004)、《现代中国的国家、现代性与文化生产:超越“五四”范式》(莱克星敦图书公司,2008)等,其中《中华帝国晚期儒家礼教主义的兴起:伦理、经籍与宗族话语》的韩文译本被韩国国家科学院选为2014年度最杰出的学术书籍之一。此外,周启荣教授还多次组织关于中国历史的主要国际学术会议。其在2014-2015年的美国中西部亚洲地区事务会议中担任大会主席。周启荣教授在清朝思想文化、印刷术发展历程等诸多方面都有精深造诣,在国内外学术界享有盛誉。

主办单位:中山大学中国公共管理研究中心、中山大学政治与公共事务管理学院